Ασερόλα : Η σημαντική πηγή βιταμίνης C

aserola

Η ασερόλα (Acerola) είναι φρούτο που μοιάζει με το κοινό κεράσι, με μια πολύ νόστιμη γλυκιά γεύση, που έχει έναν ελαφρύ όξινο τόνο. Πρόκειται για ένα τροπικό superfood  από τη Νότια Αμερική, το Νότιο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, αλλά πλέον καλλιεργείται στο μακρινό Βορρά ως το Τέξας και σε υποτροπικές περιοχές της Ασίας, όπως η Ινδία. Είναι της οικογένειας Malpighiaceae, που γίνεται θάμνος ή μικρό δέντρο. Κοινά ονόματα του είδους είναι τα Acerola, Barbados cherry, West Indian cherry. 

Σε κάθε 100 γραμ. του φρούτου υπάρχουν 1677,6 mg βιταμίνης C. Έχει περιεκτικότητα σε βιταμίνη C έως 65 φορές μεγαλύτερη από ένα πορτοκάλι! 

Μετά την ανθοφορία, ακολουθούν πολύ σύντομα οι καρποί, που ωριμάζουν σε μόλις 3-4 εβδομάδες. Η περιεκτικότητα σε  βιταμίνη C είναι υψηλότερη όταν είναι λιγότερο ώριμο το φρούτο καθώς και μετά τη συγκομιδή. Οι ώριμοι καρποί acerola θα πρέπει να συλλέγονται και να τρώγονται μέσα σε λίγες ώρες, για να διατηρούν τη γεύση τους. Ως αποτέλεσμα, το δέντρο δεν καλλιεργείται για εμπορική παραγωγή νωπών φρούτων . Τα φυτά χωρίς επαρκή επικονίαση, μπορεί να καρπίσουν καρποί χωρίς κουκούτσια.

Εξαιτίας του ότι είναι μία  από τις σημαντικότερες πηγές φυσική βιταμίνης C, παράγονται  πολλά προϊόντα που την περιέχουν, όπως είναι τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής.  Ως γνωστόν  η βιταμίνη C είναι από τις σημαντικότερες βιταμίνες στη διατροφή, και παίζει ένα ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.  Η ασερόλα είναι επίσης σημαντική για τη σύνθεση του  κολλαγόνου, ένα δομικό συστατικό των οστών, του δέρματος και των αιμοφόρων αγγείων.

Όλα αυτά τα συστατικά, όπως είναι οι  βιταμίνες και τα φλαβονοειδή, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά που μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργία του οργανισμού. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν κυτταρικές βλάβες και να οδηγήσουν σε σειρά προβλημάτων στον οργανισμό. 

Το σημαντικό είναι πως η βιταμίνη  C που παράγεται από την ασερόλα απορροφάται καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό και βοηθά στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες ενώ έχει αντιγηραντική δράση & χαρίζει τόνωση. 

Πρέπει, πάντως, να είστε προσεκτικοί.  Αρκετοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει στομαχικές διαταραχές, ενώ κάποιοι άλλοι διαταραχές στον ύπνο. 

Επίσης: βιταμίνες Α, Β1, Β2 και Β3, καθώς και καροτενοειδή και βιοφλαβοννοειδή που παρέχουν  αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη C που παράγεται απο την acerola απορροφάται καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό και βοηθά στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες ενώ έχει αντιγηραντική δράση & χαρίζει τόνωση. 

Τα ξινά φρούτα τρώγονται φρέσκα, αλλά πιο συχνά διατηρημένα με ζάχαρη, π.χ. με τη μορφή μαρμελάδας. 

Η Acerola δεν πωλείται συνήθως ως φρέσκο φρούτο. Τα φρούτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χυμών και πολτών, πολύ περιεκτικών σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.

Οι καρποί της Acerola θεωρούνται ευεργετικοί κατά ηπατικών προβλημάτων, διάρροιας, δυσεντερίας, καθώς και στα κρυολογήματα.

Recommended Posts