Διατροφή: Οι super τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Το ανοσοποιητικό είναι ένα πολύπλοκο σύστημα το οποίο δεν μας προστατεύει μόνο από τις ιώσεις, αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία παθήσεων, στην εγκεφαλική λειτουργία και στην υγιή γήρανση. Για να λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό μας σύστημα πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία και αρμονία. Μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανοσολογική απόκριση είναι η διατροφή, η άσκηση, η ηλικία και το στρες.

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι άτομα που δεν τρέφονται επαρκώς και υγιεινά, είναι αρκετά ευάλωτοι σε ασθένειες. Στοιχεία από μελέτες υποστηρίζουν ότι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως π.χ. ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο, βιταμίνες Α, C, B, μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στην ικανότητα της ανοσολογικής απόκρισης. Έτσι για να ενισχύσουμε την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος μπορούμε να συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή, τροφές που είναι πλούσιες στα παρακάτω θρεπτικά συστατικά:

Πρωτεΐνες: είναι απαραίτητες για την λειτουργία του αμυντικού μηχανισμού του σώματος μας και πιο συγκεκριμένα η πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας εννοώντας τα τρόφιμα τα οποία καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα από τα 20 αμινοξέα που υπάρχουν. Τα τρόφιμα αυτά είναι κυρίως τα ζωικής προέλευσης όπως τα ψάρια, τα θαλασσινά, κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά. Από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης η σόγια έχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης ενώ στα υπόλοιπα φυτικά τρόφιμα το πετυχαίνουμε με συνδυασμούς αυτών π.χ. όσπρια με ρύζι ή ψωμί, ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Βιταμίνη C:  η πιο γνωστή αντιοξειδωτική βιταμίνη, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας, αλλά συμμετέχει και σε πολλές άλλες σημαντικές λειτουργίες. Εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι, γκρέιφρουτ, μανταρίνι, ή κόκκινες πιπεριές, παπάγια και φράουλες αποτελούν σημαντικές πηγές βιταμίνης C.

Βιταμίνη D: γνωστή για την ενίσχυση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου στον οργανισμό μας, αλλά συμβάλλει και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, το συκώτι,  λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες και οι κρόκοι αυγών.

Ψευδάργυρος: Έχει αντιοξειδωτικές λειτουργίες και αποτελεί ένα σημαντικό μέταλλο που μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία υπερασπίζονται τον οργανισμό από τους εισβολείς. Ο ψευδάργυρος συνδέεται με τα αμινοξέα και τις πρωτεΐνες. Έτσι, τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι πλούσια και σε ψευδάργυρο, όπως τα θαλασσινά, το κρέας (συκώτι), τα αυγά, το τυρί, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φασόλια, ο αρακάς, ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, τα κάσιους, τα φουντούκια), το σουσάμι και οι σπόροι (κολοκύθας).

Βιταμίνη A: βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην υγεία του δέρματος και των βλενογόννων του σώματος. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι τα λιπαρά ψάρια, οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, το σπανάκι, οι κόκκινες και πράσινες  πιπεριές, τα αχλάδια και τα αυγά.

Βιταμίνη E: αντιοξειδωτική βιταμίνη, καθώς προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, μία δράση σημαντική για τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Τη βρίσκουμε στα αμύγδαλα, φουντούκια, ηλιόσπορους, φυτικά έλαια (όπως σιτέλαιο, ελαιόλαδο) και φυστικοβούτυρο.

Recommended Posts