Υπερτροφές : Τα οφέλη τους στον ανθρώπινο οργανισμό

106550-superfoods221280

Με τους περισσότερους ανθρώπους να έχουν εξαντλητική καθημερινότητα, η οποιαδήποτε ενίσχυση του οργανισμού είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη και όλοι ψάχνουν ποιο από όλα τα superfoods τους ταιριάζει καλύτερα.

Ο όρος «υπερ-τροφές» αναφέρεται σε τρόφιμα τα οποία έχουν μεγάλη συγκέντρωση βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων, ισχυρών αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών, σε μικρό όγκο τροφίμου και έχουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία, τα οποία πιστοποιούνται από κλινικές μελέτες. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι ότι έχουν υψηλή συγκέντρωση σε διάφορες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. 

Φυσικά, τα superfoods δεν μπορούν να υποκαταστήσουν εξ ολοκλήρου τη διατροφή μας, μπορούν όμως να προστεθούν σε αυτή ως συμπληρώματα διατροφής που θα μας χαρίσουν ενέργεια, καλή διάθεση και πνευματική διαύγεια. Όπως θα διαπιστώσετε, τα superfoods ανήκουν σε κατηγορίες τροφίμων, τα οποία ούτως ή άλλως είναι πολύ υγιεινά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Απλώς, κάποια από αυτά είναι ακόμη πιο δυναμωτικά και ευεργετικά! 

Γενικά, όλα τα μούρα Goji berries, cranberries, blueberries θεωρούνται superfoods περιέχουν πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων η οποία δράση τους εστιάζει στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, στη βελτίωση της εγκεφαλικής και της μνήμης λόγω αυτών των αντιοξειδωτικών. 

Κάποια λαχανικά έχουν ακόμα περισσότερες βιταμίνες σε σχέση με άλλα, για παράδειγμα, το σπανάκι είναι γνωστό για τη μεγάλη συγκέντρωση σε σίδηρο, το λάχανο για τη βιταμίνη C, ενώ το μπρόκολο κατατάσσεται στις 20 κορυφαίες τροφές με βάση τον δείκτη ANDI (Δείκτης πυκνότητας θρεπτικών συστατικών), ο οποίος μετράει την περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτοθρεπτικά συστατικά μιας τροφής σε σχέση με το θερμιδικό της περιεχόμενο! 

Τα μπαχαρικά έχουν επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν και το μεταβολισμό μας. Ο κρόκος Κοζάνης, το γνωστό σαφράν, έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ευεργετικός για το πεπτικό σύστημα. Φαίνεται ακόμη ότι έχει αντικαταθλιπτική δράση και ότι βελτιώνει τη μνήμη και ότι μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ η κανέλα είναι το απόλυτο φάρμακο ενάντια στη χοληστερίνη, την υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και το σάκχαρο.

Όλα τα δημητριακά, εφόσον δεν υποστούν επεξεργασία, είναι πολύ ευεργετικά για τον άνθρωπο. Ορισμένα, όμως, έχουν και ένα επιπλέον χαρακτηριστικό. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως η κινόα και οι σπόροι chia, ώστε να ενδυναμώνουν το μυϊκό σύστημα και να προσφέρουν σταθερή ενέργεια.

Τα βότανα της ελληνικής υπαίθρου όπως η ρίγανη, το χαμομήλι, το τσάι του βουνού και το τίλιο, έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, όπως μείωση των επιπέδων του στρες και προστασία απέναντι σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

superfood

Recommended Posts